2016, året då det blir mer vegetariskt på matbordet!

Att försöka äta mer vegetariskt började jag med för något år sedan. 2016 tänker jag ska bli året då jag verkligen försöka utforska den vegetariska matlagningen, testa nya spännande recept, hitta nya favoriter och återanvända gamla. Det är lätt att fastna i sina vanliga hjulspår när det kommer till vardagsmat, även när det gäller icke-vegetarisk mat, och ibland kan det vara svårt med inspirationen. Men med ett mål tänker jag att det ska bli lättare och roligare.

Mitt mål är att äta mer vegetariskt under 2016 och jag vill göra det eftersom att det är bra för både hälsan och miljön. Vegetarianer löper t.ex. mindre risk att drabbas av sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Att minska på köttkonsumtionen är också bra för vår miljö. Köttproduktionen orsakar stora utsläpp av växthusgaser och kött står för den största delen av vår matens klimatpåverkan. Om vi väljer att äta en vegetarisk rätt istället minskar vi i genomsnitt matens klimatpåverkan med mer än hälften. 

Visst du att genomsnittssvensken äter dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet? Eller att köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 45 % sedan 1990? Det är ju väldigt mycket! Naturskyddsföreningen har gjort en bra sida med frågor och svar om kött och miljö. Där går det att läsa mer om vanliga frågor kring det här och de reder också ut en missförstånd kring kött, miljö och vegetariskt.

Jag har bestämt mig för att göra en förändring i min matkonsumtion. Jag kommer inte bli vegetarian, inte än i alla fall, jag kommer fortsätta att äta kött. Men det betyder inte att jag inte kan äta mer vegetariskt. Det är gott, det är bra för hälsan och det är bra för miljön. What’s not to like liksom? 2016, året då det blir mer vegetariskt på matbordet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *