Sex och utseende – kvinnliga idrottens villkor

Tidigare i veckan såg jag dokumentären ”Sex och utseende – kvinnliga idrottens villkor” som finns på SVT Play. Dokumentären presenteras såhär:

”Det är inte ovanligt att kvinnliga idrottare oftare blir bedömda utifrån utseende och deras idrottsprestationer värderas annorlunda än mäns. Hur påverkas kvinnliga idrottare av att de i media framställs som sexsymboler? Det är en fråga som ställs i dokumentären ”Sex och utseende – kvinnliga idrottens villkor”, som visas på svt.se/sport till och med den 7 februari.

Kvinnor och män tävlar ofta på olika villkor och deras idrottsliga prestationer värderas olika i media och av den publik som tittar. Det är inte ovanligt att kvinnor i högre grad bedöms efter utseende och utstrålning och att mediautrymmet blir därefter.

Kan en framgångsrik idrottskvinna få lika stort medialt utrymme som en framgångsrik idrottsmans? Och hur påverkas kvinnliga idrottare av att de framställs som sexsymboler i media?

Två kvinnliga idrottsstjärnor som tjänat stora pengar på sin sport och sitt utseende är den ryska före detta tennisspelaren Anna Kournikova och den amerikanska racingstjärnan Danica Patrick. Båda förekommer i ”Sex och utseende – kvinnliga idrottens villkor”, den sista av tio dokumentärer i vinterns sportdokumentärsatsning här på sajten.”

En intressant dokumentär som visar de skilda villkor som kvinnor och män har för sitt idrottsutövande. Det kan tyckas självklart för en del av oss att kvinnors och mäns idrottsutövande och prestationer ska värderas på samma sätt, men tyvärr ser det inte ut så.

”Idrottsmän kan försörja sig helt på sin skicklighet, medans damidrottare tjänar pengar på annat”, säger en av de kvinnliga idrottarna. Varför ska en kvinnlig idrottare behöva anses som snygg för att kunna bli framgångsrik? Kan damidrotten bli jämställd med sin manliga motsvarighet? Hur blir vi av med den här skevheten?

Jag hade gärna sett att den här dokumentären varit längre, då den bara hinner skrapa på ytan och nya frågor dyker upp. Jag hade till exempel gärna sett en mer utvecklad diskussion om medias roll i det hela och inte bara den undflyende förklaringen ”it’s business”. Det är lätt att gömma sig bakom en sådan förklaring.

Men ändå värd att se tycker jag, särskilt för dig som är intresserad av idrott och jämställdhet inom idrotten, men även för dig som är intresserad av jämställdhet och genusfrågor mer generellt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *