EU-dag på Stockholms universitet

Idag var jag på EU-dag på Stockholms universitet. Dagen arrangerades av EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets Informationskontor i Sverige, Utrikespolitiska Föreningen samt Universitets- och Högskolerådet

Det hela började med en smarrig lunchmacka innan det var dags att inta plats i Aula Magna för första punkten på dagens program, ett seminarium om migration. Deltog gjorde Europaparlamentariker Linnea Engström (MP), Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör Migrationsverket, Johan Wullt, chef press, media & kommunikation EU-kommissionen och Alexandra Segenstedt, sakkunnig Röda Korset. Panelsamtalet pratade om vad som kommer att hända härnäst och om vi kan hitta gemensamma lösningar som funkar för både Sverige och Europa.

Migrationsseminarium EU-dag

Från migrationsseminariet

Universitets- och högskolerådet höll en presentation om att välja EU som karriär. Hur uttagningsproven går till, hur man ansöker, vad de söker osv. Presentationen inleddes med att några som arbetar inom EU idag berättade lite om hur de hamnat där och det sköna med det var nog skulle jag säga att de var helt ”vanliga” människor som hoppat runt lite och sen lite av en slump hamnat där de hamnat, allt blir inte alltid som man tänkt sig.

Efter en bit EU-tårta (blå prinsesstårta med stjärnor på) var det dags för klimatseminarium om vägen framåt efter klimatkonferensen i Paris. EU-kommissionär Miguel Arias Cañete, som är ansvarig för klimat- och energifrågor, höll ett anförande Jag missade början och hade lite svårt att hänga med i hans spangliska tyvärr, men i stora drag pratade han nog om resultaten från klimatkonferensen COP21 i Paris och vägen framåt för att realisera den nya, gemensamma klimatplanen. Efter att han blivit eskorterad av scenen av sitt säkerhetsfolk var det dags för Åsa Romson att äntra scenen och berätta om Sveriges klimatpolitik som ligger i framkant internationellt men där det fortfarande går att göra mycket.

Åsa Romson på EU-dag

Åsa Romson presenterar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *