Frukostföreläsning med Tomas Ryde

I fredags var vi på en frukostföreläsning med Tomas Ryde som är förbundskapten för Rumäniens damlandslag i handboll. Tomas pratade om sin resa i Rumänien och hur han på kort tid förändrade och utvecklade kulturen, ledarna och spelarna vilket ledde fram till att laget tog brons i VM i Danmark 2015. Tomas pratade utifrån sin roll som förbundskapten och sina erfarenheter inom idrotten, men det här tänket går absolut att applicera i andra situationer som exempelvis på jobbet.

För att få ut maximal kraft ur ditt team pekade Tomas på följande faktorer:

  • Tydliggör förväntningar
  • Klara roller
  • Mentalt tillstånd
  • Genomförande kompetens
  • Uppföljning

Föreläsning med Tomas Ryde

Det var en bra och intressant föreläsning tyckte jag. Jag tycker ofta att det är inspirerande att höra om olika människors resor, utmaningar som de har ställts inför och få veta hur de har valt att hantera dem och varför. En del tankar och inspiration tar jag med mig från den här föreläsningen. Det var också intressant att det dök upp många termer som jag fått prata mycket om på den senaste tiden i och med min utbildning till att bli kursinstruktör. Jag känner att kunskapen börjar sätta sig alltmer och det var kul att få ett kvitto på det. Någonting som vi har pratat mycket om under kursen är tillstånd, alltså vad de inblandade upplever, exempelvis glädje, gemenskap, osäkerhet. Tomas pratade mycket om det och också en del om ”happy training”. Rolig, knasig träning som bryter av och skapar positiva tillstånd. Viktigt att komma ihåg, särskilt när vi pratar om idrottare på hög nivå, eller som är på väg dit. Det kan tyvärr vara lätt både för aktiva och ledare att tappa själva grunden till varför vi faktiskt håller på med vår idrott, varför vi började en gång i tiden och varför vi valt att fortsätt.

Ett annat begrepp som Tomas pratade om, som jag också stött på tidigare, är ankring. Jag ska fundera på om det här är någonting som skulle gå att använda sig av i vardagslivet på ett bra och enkelt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *